Wednesday, August 14, 2013

Kerana Dia

Dalam banyak-banyak benda kita buat, banyak mana perkara yang kita lakukan tu, berjalan dengan lancar tanpa ada pertangguhan dari segi masa dan emosi? Ye lah, manusia ni kan banyak sangat emosinya. Kalau buat something tu, setidak-tidaknya mesti ada sedikit kerana emosi dan semangat yang mendorong. Tapi, sejauh mana?

Kalau kita buat kerana semangat, kita jamin ke, satu saat nanti bila diuji dengan macam-macam hal, semangat kita akan tetap maintain atau terus menaik? Nak buat sesuatu yang baik ni, mesti banyak ujian kan. Ujian tu pulak, Allah sajalah yang Maha Mengetahui beratnya kita rasakan walaupun hakikatnya, ujian tu diberi sesuai dengan kemapuan kita.. Dan, jarang ada manusia yang ter'boost-up' dgn ujian-ujian yang menekan. Kebanyakannya akan mengeluh beratnya ujian, lantas semangat pun kian merundum. Saat itu, tiada lagi semangat yang berkobar untuk meneruskan apa yang telah dimulakan. 

Kalau buat kerana ibu ayah? Yup, kebanyakan anak-anak buat sesuatu untuk membahagiakan ibu bapa, dan sebagai simbolik membalas jasa mereka yang tak mungkin terbalas. Mana yang masih mempunyai kedua-duanya, mungkinlah semangat itu lain daripada mereka yang telah kehilangan salah seorang atau kedua-duanya. Cuma, apakah jaminan penyebab ini (ibubapa) akan terus menyuntik semangat kita meneruskan usaha yang digembleng? tipulah kalau takde konflik antara anak dgn parents kan? 

Macamna pulak kalau buat kerana kawan?
Kerana wang?
Kerana mood? Mood ni lagi lah, bebila masa boleh berubah. memang takde jaminan usaha kita akan terus bercambah dan meningkat.
Atau kerana sesuatu yang tiada kepastian kewujudannya selamanya..?

Hmmm... usaha yang kita lakukan pasti akan memakan masa yang sangat lama dan silap hari bulan, akan terbengkalai begitu sahaja~ jadilah ia bangkai-bangkai yang membusuk.

Makanya, nak buat sesuatu tu, buatlah kerana Allah. Kerana Dia takkan pernah hilang, Dia takkan sesekali meninggalkan kita, selamanya Dia di sisi kita. Cuma kita yang sombong dengan Dia!

Allah.. Thabatkanlah hati kami dengan agamaMu, dalam mentaatiMu, dan di atas jalan juang ini.. redhailah kehidupan ini ya Rabbi. Sungguh, hanya dengan rahmatMu kami akan melangkah ke syurga.. Aameen.

No comments: