Wednesday, March 26, 2014

Leave It Unsaid


tapi aku rasa, aku selalu buat dia rasa mcmtu. sorry awk. :(


well, i just dont wanna argue more.


and both of us even felt like this right?

i miss our old times; FREEDOM

huh?


that is the main point of patience!

thanks, i know you care bout me very much :)

and this is me, over and over apologizing you :[

silence is much more better when the words might hurt you more

its your bestie ever if silence makes you fell no awkward


focus on big probs, not tiny matters.

just if I can be brave enough....


let them be in their own way.

Tuesday, March 25, 2014

Berubah dan Mengubah.

Bismillah.

“Ada sebab Allah kenalkan kita dengan seseorang; samada kita yang ubah dia atau dia yang ubah kita.”

Banyak kali terbaca kata-kata ini, ada juga beberapa kali diberi oleh insan sekeliling. Mungkin, maksud yang nak disampaikan tak sama, kerana tiap manusia tu punya fikrah dan cerita yang berbeza.
Namun, secara peribadi, aku taklah menyetujuinya 100%, dan taklah juga menafikannya 100%. Benar, Allah menghadirkan seseorang dalam kamus hidup kita untuk pelbagai tujuan. Ada yang dihantar sebagai alat penguji, apakah kita bersyukur dengan nikmatNya, atau kufurkah kita? Ada yang dihantar, sebagai daie yang tak lekang menasihati dan membimbing kita, supaya hidup kita sentiasa terpandu dan terarah pada jalanNya. Ada juga, dihantar sebagai ujian, untuk meningkatkan keimanan dan kesabaran kita.
Ubah. Apa yang berubah? Siapa yang mengubah siapa? Berubah bagaimana? Kata-kata ini sebenarnya memberi makna yang sangat luas dan subjektif. Tiada siapa boleh menafikan, kerana pendapat itu untuk diraikan, tiada yang betul, tiada yang salah. Semuanya bergantung pada jalan cerita masing-masing.

Aku, ya, aku terima kehadiran sesiapa sahaja dalam cerita hidupku, optimis pada pemberian Allah. Namun, apa yang hendak aku sampaikan pada pendapat peribadiku, maksud ubah di sini, bukanlah kita mengubah seseorang supaya mengikut segala arahan dan telunjuk kita, kata lain, bukanlah kita mengongkong kehidupan dia. Biarkan dia dengan hidup dia, biarkan dia dengan caranya, Cuma apa yang perlu, kita bimbing dia supaya tak terlari dari landasan syariat. Bukan hak kita untuk menyekat kebebasannya bersosial, tapi hak kita adalah membimbingnya supaya bersosial secara syarie. Bukanlah hak kita untuk menetapkan dengan siapa dia patut berkawan, hak kita cumalah menasihatinya supaya berkawan secara syarie. Syarie? Bagaimana syarie yang dimaksudkan? Selagi mana cara dan hadafnya tak bertentangan dengan hukum Allah, tak melalaikannya dari zikrillah, maka izinkanlah dia. Amalkanlah sikap bertoleransi, kerana setiap batang tubuh itu mempunyai hak dan kemahuan yang tersendiri. Biarkanlah, selagi mana dia tidak memudharatkan agama, nyawa, negara, dan sesiapa di sekelilingnya, raikanlah. Berilah kebebasan kepadanya.

Ubah. Ubah sekiranya dia terpesong, maka ubahlah dia supaya berpatah arah, kembali pada jalan yang lurus. Andainya dia terlalai dan terleka, ubahlah. Sedarkan dia bahawasanya dunia bukan tempat berhibur semata-semata, tetapi kita ada agenda besar untuk di bawa ke akhirat kelak. Ubah. Ya, ubahlah dari keburukan kepada kebaikan. Bukan dari aktif ke pasif. Dari ceria ke durjana.

Fahamilah, dia juga punya jiwa untuk bebas memilih mengikut pilihannya. Fahamilah semampumu, berikan kebebasan padanya, sokonglah dia saat dia membutuhinya, bimbinglah saat dia alpa leka. Sungguh, menjadi sebaik-baik sahabat bukanlah sesuatu yang mudah kerana keakraban itulah yang lebih banyak menguji dari kejauhan. Benarlah, kata orang, kalau sayang, tinggal-tinggalkan.

Tinggalkan bukan kerana kita tidak mempedulikannya lagi, sebaliknya supaya ada bibit rindu yang bercambah saat berjauhan, supaya kita sentiasa merasai keperluannya dalam hidup kita, supaya kehadirannya lebih bermakna dari sebelumnya. Bukankah manusia itu lebih menghargai apa yang jauh di mata?

Kerana persahabatan itu bukanlah yang sentiasa bersama, sentiasa bertemu mesra, mereka ialah insan yang tak pernah ketinggalan dalam setiap lafaz dan bisikan doa kita. Maka, janganlah ukur akrabnya persahabatan kerana kerapnya pertemuan dan berkongsi rasa, sedangkan persahabatan yang lebih indah dan sejati itu, membawa kita lebih mengingati Yang Maha Memberi dan Mengurniakan. Moga persahabatan yang dikurniakan ini, mendekatkan kita kepada Pencipta, menjadikan kita lebih mesra dengan Pencipta melebihi mesranya kita dengan ciptaanNya. Allahu taala a3lam bisshawab.

Tuesday, March 18, 2014

Untitled

Bismillah,

Ya Allah, sungguh aku semakin lemah menghadapi ujian dari sudut ini. Allah, apa perlu aku lakukan? Aku tidak sesekali menyalahkanMu kerana menghadirkan teman sedang aku pernah meminta dan bertekad untuk tidak berdamping rapat dengan sesiapa. Sungguh Engkau lebih luas ilmu dalam percaturan hidup yang terbaik buatku. Allahumma rabbi, aku mengadu padaMu, aku lemah. Tiada daya padaku melainkan pinjaman daripadaMu semata-mata. Ya Qawiy, kurniakan aku ketabahan hati dan rasional akal fikiran untuk berhadapan dengannya. Kurniakanlah aku idea untuk menjawab setiap soalan yang dilontarkan, supaya tiada salah faham yang akan berleluasa. Allah, pada siapa lagi harus aku bergantung harap dan megadu minta dipujuk kalau bkn kepadaMu? Aku tahu, Engkau Maha Faham walau aku tidak meluahkan. Namun aku juga tahu, Engkau lebih rindu mendengar luahan ini. Allah, berikan aku cara paling hikmah untuk berhadapan dengan apa jua situasi yang melanda. Kurniakanlah, zahirkanlah izzahku terhadap sesiapa yang berurusan denganku. Tiada ketakutan yang layak selain hanya padaMu. Aku yakin itu ya Allah. Namun kenapa aku masih berasa khuatir untuk menyatakan hasrat hati? Ya Allah, aku mengadu bukan kerana aku tidak menyalahkan diriku, ketahuilahya Allah, aku sangat menyedari kesalahan aku bahawa sesungguhnya aku semakin jauh dariMu sehinggakan Kau menegur aku dengan cara begini. Ya Rabbi, tabahkanlah hatiku sehingga aku mampu berdepan dengan setiap dugaan yang menimpa. Aku tak minta diperkecilkan ujian, ya Allah, malah aku mohon, perbesarkanlah jiwaku, thabatkanlah imanku dalam menghadapi teguran dan nasihat secara langsung atau tidak dariMu. 
Allah, aku buntu, bagaimana harus aku menjawab segala pertanyaan? Diamku dikatakan tidak bertanggungjawab, sedang bicaraku sentiasa dilihat mencari dan menunding kesalahan. Bagaimana harusku lakukan lagi ya Allah? Sungguh aku sangat buntu. Allah, berilah kefahaman dan kesatuan hati kepada kami, sehingga kami mampu berlapang dada dengan ujianMu. Aku tahu, aku sedar, ya Rahim, ini hanyalah sedikit teguran untukku supaya aku tidak mesra dengan makhlukMu melebihi mesranya aku denganMu. Namun ya Alim, bagaimana harus aku jelaskan, supaya kefahaman itu jelas tanpa ada hati yang terguris, tanpa ada syak di hati manusia…Allah, aku tak mampu nak meluahkan segalanya, namun aku yakin Engkau lebih memahami apa yang zahir dan tersembunyi. Redhailah aku ya Allah.. Allah, andai persahabatan ini menjadikan aku semakin jauh dariMu, berilah hidayah kepada kami untuk memperbetulkannya hatta kami semakin dekat denganMu. Seandainya persahabatan ini tidak mencacatkan hubungan kami denganMu, berkatilah, redhailah, dan teruslah beri hidayah kepada kami, supaya dapat kami menampung kecacatan-kecacatan yang disebabkan oleh kami sendiri. Lancarkan urusan persahabatan ni ya Allah. Allah, sungguh aku meminta, bantulah aku melisankan apa yang terbuku di hati, dengan sebaik-bak kalimah dan hikmah, supaya tiada jiwa yang terluka dengan bicaraku. Allah, Allah, Allah..aku lemah, sungguh aku tak berdaya. Bagaimana lagi harus aku adu kepadaMu ya Allah, sedangkan aku sendiri tiada kata untuk diterjemahkan? Satu keyakinanku yang sangat pasti, aku yakin Engkau lebih memahami dari segalanya. Allhu rabbi, thabbit qalbi ya Qawiy :’( :’( :’(